Det betyder meget for mig, at jeg kan spise selv med spiserobotten Bestic uden at skulle have hjælp af pædagogerne. Og jeg behøver ikke vente på, de har tid til at give mig mad.
Thomas Pilegaard får spiserobotten Bestic til at hjælpe sig med at spise, når det passer ham. Foto: Slagelse Kommune
For mange er det en helt naturlig bevægelse mindst tre gange om dagen at føre bestikket op til munden og nyde sin mad. Sådan er det bare ikke for borgere med cerebral parese. Spiserobotten Bestic kan derfor være med til at give borgere med fysisk handicap mulighed for selv at tage kontrollen over måltiderne, og det giver i høj grad borgerne øget livskvalitet og frihed.
Thomas Pilegaard på 31 år bor til daglig på Specialcenter Øst i Slagelse. Han har cerebral parese, og er derfor ikke i stand til at få sine hænder op til munden og er indtil for nylig blevet madet ved alle måltider. Men sådan er det ikke længere. Efter Specialcenter Øst kontaktede Velfærdsteknologisk Enhed i Slagelse Kommune, som stillede spiserobotten Bestic til rådighed for Thomas, er måltiderne blevet markant anderledes.
Spiserobotten Bestic skabte eufori om bordet
– Allerede anden gang vi prøvede spiserobotten Bestic, bredte der sig en stemning af eufori og glæde omkring bordet fra Thomas’ kolleger, da han trykkede på knappen og fik spiserobotten Bestic til at tage mad og løfte op til munden. Da han tog første mundfuld, var der endda en af de andre, der rejste sig op og klappede af begejstring, siger Jill Nielsen der er pædagog på Specialcenter Øst og kontaktperson for Thomas.
Og Thomas selv er bestemt også begejstret.
– Det har betydet frihed. Det betyder meget for mig, at jeg kan spise selv uden at skulle have hjælp af pædagogerne. Og jeg behøver ikke vente på, de har tid til at give mig mad. Jeg vil helst kunne så meget som mulig selv, uden at skulle have hjælp af andre, fortæller Thomas Pilegaard.
Han har trods sit fysiske handicap fået mulighed for selv at tage kontrollen over, hvornår han vil spise, for spiserobotten Bestic er altid klar.
At blive madet kan overskride intimsfæren
Velfærdsteknologisk udviklingsterapeut i Slagelse Kommune, Line Rasmussen, hører ofte fra plejepersonale, at det er synd for handicappede at mangle en-til-en kontakten med et andet menneske i spisesituationen.
– Men man er meget tæt på hinanden i den situation. Man er inde i hinandens intimsfære, og tænk, ikke at kunne spise i sit eget tempo. Det er helt klart min fornemmelse, at noget af det vi som mennesker gerne vil være selvstændige omkring, er madens vej gennem kroppen. En robot lyder måske upersonlig og koldt, men det kan være nedværdigende, at andre bestemmer, hvornår man skal spise, siger Line Rasmussen.
Thomas spiser mere
Blandt pædagogerne har der efterfølgende været en bekymring for, om Thomas ville få nok at spise med spiserobotten Bestic, fordi det tager længere tid at få maden op, end når han blev madet.
– Vi havde heldigvis ingen grund til at bekymre os. Thomas spiser større mængder mad end tidligere, og det hænger formentlig sammen med, at han nu selv styrer tempo, ikke behøver at føle sig afhængig af en pædagog, og sandsynligvis også kan tage mere del i det sociale fællesskab med sine kolleger omkring måltidet, når han ikke har en pædagog siddende ved siden af, siger Jill Nielsen.
Spiseteknologi øger glæden i hverdagen
– Der er stort potentiale inden for velfærdsteknologiske hjælpemidler, og det ser vi bl.a. her, hvor personalet giver udtryk for, at maskinerne har medvirket til, at borgerne bedre kan klare sig selv under måltiderne. Det giver borgerne en større selvtillid og glæde i hverdagen, da de bliver mere selvhjulpne, siger formand for Sundheds- og Seniorudvalget Ann Sibbern (O).
Flere oplysninger
- Velfærdsteknologisk udviklingsterapeut Line Rasmussen
Tlf 30 56 63 01
Mail linra@slagelse.dk - Formand for Sundheds- og Seniorudvalget Ann Sibbern
Tlf. 20 29 58 29
Mail annsi@slagelse.dk
Artiklen blev bragt i Sjællandske den 08. juli 2016. Hen den her.