Evaluering: armstøtte til funktionel træning

Måltidet er ideelt til funktionel træning af patienternes spisefunktion

 

Funktionel træning med armstøtte

 

EVALUERING: Armstøtter øger patienters selvstændighed ved måltidet

På Rigshospitalets Klinik for Rygmarvsskader har man i seks måneder fra, januar til juni 2019, genoptrænet patienternes evne til igen at spise selv ved hjælp af den dynamiske armstøtte DOWING. Forsøget har været en stor succes for både patienter og personale.

Ved hjælp af den dynamiske armstøtte, Dowing, der gør armen vægtløs, er patienterne gået fra at blive ‘madet’ til selv at spise et helt måltid. Det giver patienterne øget værdighed og tro på, at man kan genvinde nogle af de tabte funktioner.

“At prøve at blive madet er virkelig ydmygende! Jeg har ikke haft lyst til at spise. Men da jeg fik den der armstøtte, fandt jeg glæden ved at spise. Jeg kan ikke beskrive, hvor stor en glæde man har ved selv at gøre det.” (Patient, Klinik for Rygmarvsskader)


Mindre hjælp fra personalet

Før armstøtten blev introduceret, skulle personalet hjælpe patienterne i spisning gennem hele måltidet. Men med armstøtten er måltidet blevet en situation, der ligesom mange andre praksisser kan give mulighed for funktionel træning af arm- og håndfunktion.

I dag kan personalet i nogle tilfælde nøjes med at hjælpe med at skære maden ud og løfte glasset for patienten. 

“Det er nemmere at fornemme patientens tempo, når vedkommende spiser. Nu kan jeg lettere støtte, når der er behov for det. Samtidig er det spændende og inspirerende at arbejde med armstøtten, fordi den er så synlig i spisestuen.” (Sosu-assistent, Klinik for Rygmarvsskader)


Meningsfuld træning

Forud for projektet var personalet usikre på, om patienterne ville føle sig udstillet, når de skulle spise med en spiseteknologi. Men bekymringen var ubegrundet. 

Patienterne oplever, at træningen er meningsfuld og selve spisesituationen er meget personlig for dem. Ikke at kunne varetage at spise selv kan næsten beskrives som et identitetstab for dem. At patienterne igen kan spise selv i det omfang, de kan det, forbinder de med værdighed.

“Bare det der med, at man ikke skal vente med at åbne munden, til der kommer en sygeplejerske og mader én. Her kan man selv gøre det. Det er ligesom værdigheden i, at man kan spise. Man kan komme videre. Jeg fortalte vidt og bredt til venner: ”Ej jeg har spist i dag!” Det er pisseirriterende, at man bliver madet.” (Patient, Klinik for Rygmarvsskader)
 

Tydelige fremskridt efter få dage

Både patienter og personale er overbevist om løsningens potentiale for den fysiske rehabilitering. Personalet beskriver, hvordan de på få dage kan se en forskel hos de patienter, der har brugt armstøtten fx i bevægelighed og styrke.

Tilbagemeldingerne på spørgeskemaerne fra personalet har været, at de vurderer, at armstøtten for alle patienter i høj grad understøtter rehabiliteringen, samt at der for alle patienter i høj grad er sket en udvikling i patientens funktion i løbet af den tid, de har brugt armstøtten.

“Jeg synes, min armfunktion er blevet meget bedre. For mig har det været en god hjælp. Jeg tror, at de fremskridt, der er med min arm, skyldes den. Bare det, at jeg bruger min hånd mere og er mere aktiv selv. Jeg får mulighed for at bruge musklerne.” (Patient, Klinik for Rygmarvsskader)

“Jeg har været så svag i armen, at jeg ikke selv kunne stikke ned i en kartoffel eller en banan. Det har jeg fået igen. Jeg har kunnet mærke store fremskridt hele tiden. Efter den blev indstillet rigtigt, brugte jeg den hver dag og jeg oplevede meget stor fremgang. Jeg har lært at spise alene. Det, jeg har lært med robotarmen, har jeg siden brugt uden. Og det var fantastisk!” (Patient, Klinik for Rygmarvsskader)

Patienter der har ønsket det, har efterfølgende fået armstøtten bevilget som hjælpemiddel af deres hjemkommune.

Anne-Marie Berg fra VihTek står bag evalueringen af Dowing armstøtte som rehabiliterende spiseteknologi. Hent hele rapporten her incl. spørge- og evalueringsskemaer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *