Bestik til rystesyge

Intelligent bestik til RystesygeGyenno bestik til rystesyge

 

Omkring ti procent af alle danskere over 60 år har rystesyge, der har fagbetegnelsen ‘essentiel tremor’, og som er ufrivillige rystelser af hænder og arme.

For nogle er det umuligt at benytte almindelig kniv og gaffel eller drikke af et glas.

Mange trækker sig fra sociale sammenhænge, hvor der skal spises, fordi de spilder ned af sig selv.

Gyenno Skeen er designet til mennesker med forskellige former for rystesyge, herunder parkinson. Ved hjælp af avanceret sensorteknologi, der er indbygget i skaftet, måler, udregner og modvirker skeen rystelserne. Gyennoskeen kan kompensere for 85% af rystelserne inden for 7 cm.

Gør-det-selv test

For at finde ud af om Gyenno skeen kan kompensere tilstrækkeligt, kan man klippe et firkantet hul på 7cm x 7cm i et stykke A4 papir. Bed en ven om at holde papiret og hold en blyant i midten af hullet i ca. 20 sekunder. Hvis man kan holde blyanten i hullet det meste af tiden, kan Gyenno kompensere tilstrækkeligt, så man kan spise uden at spilde ned af sig selv. Hent og print testen her.

Skeen og en tilhørende gaffel kan bestilles online her

 

  FAKTA

  • Essentiel tremor starter ofte med rysten på hænderne.
  • Sygdommen udvikler sig langsomt og kan senere i forløbet give rysten af arme, hoved, tunge og stemmelæber.
  • Hos ca. halvdelen med rystesyge er lidelsen arveligt betinget. Rystelserne skyldes en fejlfunktion i hjernens nerveceller.
  • Rystelserne er som regel fraværende i hvile, men bliver tydelige, når man bevæger sig.
  • Rystelserne forværres af ophidselse, ængstelse, når man er fysisk træt og af nogle former for medicin. Alkohol lindrer symptomerne.
  • Rystesyge begynder oftest i mild grad hos unge og bliver efterhånden mere udtalt. De fleste har beskedne gener, men nogle er så besværede, at det for eksempel kan være vanskeligt at spise og drikke.
  • Tilstanden hæmmer mange i deres sociale liv.

  Kilde: Patienthåndbogen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *